ecoflex latom

Projekt ECO₂Flex predstavljen u medijima

Novom generacijom proizvoda, Calucem nastavlja podizati ekološke standarde proizvodnje

Ciljevi projekta su značajno smanjenje ugljičnog otiska postrojenja Calucema kroz razvoj nove generacije proizvoda, istraživanje i razvoj učinkovitog tehnološkog rješenja minimizirajući utjecaj na okoliš, povećanje i daljnje intenziviranje istraživačkih i razvojnih aktivnosti Calucema. Ciljevi jesu i povećanje suradnje između Calucema i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odnosno između privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora

Calucem, tvornica cementa u Puli vodeći je svjetski proizvođač kalcij aluminatnog cementa. Calucem konstantno ulaže u vlastite aktivnosti istraživanja i razvoja zahvaljujući čemu je već desetljećima vodeći proizvođač visokokvalitetnih kalcij aluminatnih cemenata. Nakon što se prijavio na natječaj, Calucem je nedavno dobio EU potporu dodijeljenu od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II”, te je službeno krenuo u realizaciju projekta “Razvoj novog inovativnog ECO₂Flex proizvoda“, KK.01.2.1.02.0047.

Projekt je pokrenut 1. kolovoza 2020., a njegova implementacija trajat će tri godine. Ukupna vrijednost projekta je 34.926.624,69 HRK, a ukupan iznos bespovratnih sredstava 14.900.633,24 HRK.

Projekt ECO₂Flex je pokrenut u suradnji Calucema i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a zahvaljujući dvosmjernom pristupu doprinijet će smanjenju ugljičnog otiska cementne industrije.

Poboljšani proizvodni proces

Prvi od njih je taj da se ECO2Flex temelji na inovativnom proizvodu kao i na poboljšanom proizvodnom procesu, smanjujući ukupne emisije CO₂ i ugljičnog otiska za Calucem i njihove kupce.

S druge strane, finalni proizvod je inovativni kalcij aluminatni cement (CAC) koji će omogućiti smanjenje emisija CO₂ od oko 30 posto u usporedbi sa sličnim kalcij aluminatnim cementima dostupnim na tržištu.

Ciljevi projekta su značajno smanjenje ugljičnog otiska postrojenja Calucema kroz razvoj nove generacije proizvoda, istraživanje i razvoj učinkovitog tehnološkog rješenja minimizirajući utjecaj na okoliš, povećanje i daljnje intenziviranje istraživačkih i razvojnih aktivnosti Calucema. Ciljevi jesu i povećanje suradnje između Calucema i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odnosno između privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora.

Uspješna implementacija projekta donijet će višestruke prednosti za Calucem ali i za lokalnu ekonomiju, globalne kupce i lokalnu zajednicu.

Inovacijama do zaštite okoliša

“Jako smo ponosni što smo od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, HamagBicro i EU dobili priznanje za naše napore pri doprinosu smanjenja CO₂, po čemu smo prvi u industriji. Priznanje se odnosi na dostizanje i potvrdu značajnih poboljšanja u smanjenju emisija CO₂ kako u našim proizvodima, tako i u procesu, što koristi svim dionicima, a posebno našim kupcima i okolišu, kaže predsjednik Uprave i CEO Calucem grupe Yuri Bouwhuis.

Sudjelovanje u ovom europskom projektu komentirao je i CTO i R&D direktor Calucem grupe dr. Günther Walenta.

“Inovacije u području očuvanja okoliša ključni su elementi unutar naše strategije inovacija koje osiguravaju buduće poslovne uspjehe Calucem grupe. Te ambicije snažno su prepoznate te nagrađene povjerenjem i financijskom potporom Europske unije zajedno s Vladom Republike Hrvatske koja je tijekom sljedeće 3 godine odlučila financirati naš projekt smanjenja emisije CO₂ pod nazivom ECO₂Flex. Ovaj projekt savršeno ujedinjuje znanstvene kompetencije Sveučilišta u Zagrebu s velikim proizvodnim iskustvom naše tvornice u Puli, uz visoku razinu podrške našeg njemačkog tima za primijenjenu tehnologiju”, kazao je on.

Originalna verzija članka može se pronaći na portalu Glas Istre.