Razvoj novog inovativnog ECO₂Flex proizvoda

Projekt financira: Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF)
U okviru Poziva: EFRR IRI II – KK.01.2.1.02.004
Trajanje projekta: Kolovoz 2020 – Kolovoz 2023

Glavni cilj projekta EcoFlex je razviti novi inovativni proizvod tvrtke Calucem d.o.o. jačanjem istraživačkih i razvojnih kapaciteta tvrtke i poticanjem suradnje između poduzetnika i institucija za istraživanje i razvoj.

Predmet projekta temelji se na kombinaciji vlastitog patentiranog kalcijevog aluminatnog cementa (CAC) tvrtke Calucem s odabranim CO₂ neutralnim cementnim materijalima (na primjer pepelom) što daje novu vrstu veziva, jedinstvenu na svjetskom tržištu. Novi proizvod, nazvan ECO₂Flex, inovativno je tehnološko rješenje u industriji cementa za smanjenje CO₂ i energije u proizvodnji.

Za razvoj ove inovacije, Calucem d.o.o surađuje s dva partnera, Calucem GmbH i Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu vodi aktivnosti povezane s “Radnim paketom 4” o reaktivnosti, trajnosti i mikrostrukturi. Na fakultetu su u svrhu ovog projekta zaposlene dvije istraživačice, doktorandice: Josipa Skočibušić Pejić i Alma-Dina Bašić. Njihov će zadatak biti procijeniti reaktivnost razvijenog klinkera i cementa te njihov utjecaj na trajnost betona. Projektnom administracijom za potrebe Građevinskog fakulteta upravljat će Ana Bešker.

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.